top of page

Provtagning och Rengöring
Analysera vätskan okulärt, ta vattenprov, mät syrgashalt, pH-värde, konduktivitet och kolsyra. Fastnar gasbubblor på provmuggens ytor? Skummar vätskan? Finns det kolsyra och hög syrgashalt? Då ska vätskan avgasas! Gaserna som binds till vanligt kranvatten innehåller 21 % syre, 78 % kväve och 1 % övriga gaser.
Systemvätskan bedöms ofta i syrgashalt (mg/l) men bilden är mer komplex än så. Åttio procent av gashalten förklaras inte av syrehalten, utan kräver även okulärbesiktning och kontroll av ledningsförmåga och pH-värde. Systemvätskan ska vara klar och fri från bubblor. Om du har kemikalier i vätskan kan syrgashalten vara låg men om ledningsförmåga och pH-värde visar onormala värden; och om vätskeprovet vid okulärbesiktning indikerar höga halter av kväve, kolsyra och fritt väte kan vätskan ändå vara undermålig som transportör av värme eller kyla. Den kan då även vara extremt aggresiv mot systemets komponenter.
Med höga gasnivåer är vätskan riktigt dålig som värme- eller köldbärare.
Det positiva är att du med enkla medel kan få ner energiförbrukningen, öka effekten och livslängden på ditt system.
En avgasare löser alla det vanligt förekommande problemet med gashaltiga systemvätskor. De avgasar vätskan på samma sätt men med skilda förutsättningar i olika temperaturområden.
En avgasare använder vakuum för att få bort gaserna ur systemvätskan. Ett delflöde sugs in från huvudledningen och behandlas med kraftig trycksänkning, gaserna frigörs och leds ut genom en avluftningsventil. Därefter pumpas den gasfria vätskan tillbaka till huvudledningen.
bottom of page